Makaleler İzmir Cinsel Terapi Merkezi

VAJİNİSMUS TEDAVİSİNDE EMDR TERAPİSİ

0 Comments
2287

 VAJİNİSMUS TEDAVİSİNDE VAKA ÖRNEKLERİ İLE EMDR TERAPİSİ

Vajinismus tedavisinde en etkili yöntem  bilişsel davranışçı terapi ve cinsel terapi yaklaşımının birlikte uygulanmasıdır. Bilişsel-davranışçı terapide amaç , yanlış öğrenilmiş tepkilerin yerine yeni ve doğru tepkilerin öğrenilmesine olanak sağlamaktır. Cinsel Terapi ,çiftlerin cinsel anlamda doğru bilgilendirilmesi, cinsel yanlış inançlarının sonlandırılması,cinsel kimliklerini sahiplenmesi,cinselliği konuşabilmesi ve cinsel egzersizler ile sağlıklı bir cinsellik yaşamalarını sağlayan bir terapi tekniğidir.

Göz Hareketleri ile Duyarsızlaştırma ve Yeniden İşlem ( EMDR) , travmalara bağlı stres bozukluklarında etkili bir işleme süreci ve tedavi yaklaşımı olarak ortaya konmuştur. Son 25 yıldır ,kişilerin travmatik anılarına, performans kaygılarına, fobi geliştirdikleri durumlara son derece etkili bir terapi yaklaşımı olarak kullanımı tüm dünyada yaygınlaşmıştır.

EMDR son yıllarda vajinismus yaşayan kadınlarda sıklıkla kullanılan kısa süreli bir tedavi yaklaşımı olarak yerini almıştır. Özellikle cinsel taciz, cinselliği etkileyen travmatik olaylar gibi kadının yaşantısını ve geliştirdiği olumsuz inançları ve duyguları  etkileyen durumlar , EMDR ile duyarsızlaştırılabilmektedir.

Unutmamak gerekir ki ,travma çok kişisel bir deneyim olabilir. Bir olayın kişi üzerinde travmatik etki yaratıp yaratmaması, kişinin bu olayı algılayış şekline,duygularını,düşüncelerini ve yaşantısını ne derece olumsuz etkilediğine bağlıdır.Kişiler, kendilerinde olumsuz etki yaratan olayları ,geçmiş yaşantılarına-mizaç yapılarına ve aile örüntülerine göre farklı şekillerde değerlendirebilirler ve baş etme mekanizmaları farklı sonuçlar yaratabilir.

Aşağıda okuyacağnız vaka örnekleri ,EMDR ın vajinismus alanında hangi durumlarda ve neşekilde kullanıldığına dair daha detaylı bilgi sahibi olmanıza yardımcı olabilir.

 

Vaka 1 : Elif

Elif ve eşi 4 yıllık evlidir. Evlilikten önce 7 ay birbirlerini tanıma süreci geçirmişlerdir.Elif ilk 3 seansa tek başına katılmış ve eşinin tedaviye katılma sürecinde  istekli olmadığını anlatmıştır. Çift,ilk 6 ay cinsel birleşme yaşayamayınca denemeyi bırakmıştır. Elif hanım, ilk cinsel birleşme deneyimini eşi ile yaşamış ancak düğün gecesinin hemen sonundaki denemede, herşeyin çok hızlı gelişmesi,yeteri kadar tahrik olamaması ve penis vajina birleşmesi sırasında şiddetli acı duyması sebebi ile kendisini kastığını,birleşmeye izin veremediğini ve sonraki denemelerde de bacaklarını açmakta zorlandığını anlatmıştır.

Elif 27 yaşında ve öğretmen, eşi 34 yaşında askerdir. Elif,  olarak dışa dönük,konuşkan,duygularını ve düşüncelerini rahat ifade edebilen bir mizaca sahiptir. Geleneksel bir aile yapısında büyümüştür, 3 kardeşin en büyüğüdür. Sert mizaçlı –reddedici bir baba ve babanın dediğinden çıkamayan bir anne figürü ile büyümüştür. Diğerlerinin onay-sevgi ve kabulüne yoğun olarak ihtiyaç duymaktadır.Sorumluluk sahibidir. Dental tedaviden ve yükseklikten korkuları bulunmaktadır.

Eşi, duyguların fazla ifade edilmediği,baskın ve yönlendirici bir anne ve pasif bir baba figürünün bulunduğu bir ailede büyümüştür.Seanslara terapistin kendisini davet etmesi üzerine katılmış, ilk 3 seansta eşine eşlik etmemiştir.Katıldığı seanslarda da terapistin sorularına cevap vermiş ancak kendisi ifade etmekte zorlanmıştır. Duruma nasıl olsa bir gün geçer şeklinde bakmaktadır. Cinsel birliktelikte ısrarcı değildir.

Elifle yapılan bireysel görüşemelerde öykü alınırken, Elif’in 8 yaşında iken ,babası izin vermediği halde etek ile bisiklete bindiği bir gün bisikletten düştüğü ve bisiklet gidonunun vajinasını  acıttığı öğrenilmiştir.Elif acı ile eve gittiğinde annesi çığlık çığlığa ağladığı,”babana bunu söyleyemeyiz ikimizi de öldürür” dediği hatırlanmaktadır.Anne ağlayarak ve  “kanadıysa mahvolduk “ diyerek  vajinaya bakmaya çalışmıştır.Sonraki 1 ay boyunca her sabah endişeli gözlerle Elif’e kan geldi mi diye sormuştur.Elif bu olaydan sonra “ya kanarsa ve babam ve annem görürse” korkusu ile çok uzun bir süre etek giymemiş ve bir daha hiç bisiklete binmemiştir.

Bu anı,Elif’in ilk 2 seansta aklına gelmeyen  bir anı olmakla birlikte, detaylı sorularla açığa çıkan gizli travmatik bir yaşantıdır.Ancak anı anlatılırken Elif bacaklarını kastığını farketmiştir.

Bu vakada, Elif’in bisikletten düşme olayında vajinada fiziksel bir acı hatırlansa da, anıyı daha travmatik hale getiren olay, annenin baba korkusundan  kızına verdiği ve Elifte korku-suçluluk utanç  ve dolaylı cinsel mesajlar uyandıran tepkidir.Eif uzun zaman boyunca korku ile vajinasını kan var mı diye kontrol etmiş ,vajinanın dokunulmaması gereken ,çok narin ve hassas bir bölge olduğuna inanmış,etek bile giymeyerek pantolon ile adeta korumaya almıştır.13 yaşında regl olduğunda (arkadaşlarının anlattıklarından  bu durum hakkında bilgisi varmış) uzun süre annesine söyleyememiştir.

Elif ile EMDR’ye hazırlık seansında, öncelikle gevşeme, dikkat dağıtma ve gerektiğinde korkularını yenme gibi kendi kendini kontrol etme yöntemleri ve güvenli yer egzersizi çalışılmıştır. Daha sonra  korkusuna neden olabilecek ilk olay ve sonrasında  ilk birleşme deneyimi , koşullanmaya sebep olan negatif düşünceler ve duygular bulgulanarak  sırasıyla fobi protokolü çerçevesinde çift yönlü uyarım ile işlemlenmiştir.Gelecek şablonu ile olumlu inancı arttırılmıştır.

Emdr sonrasında Elif’te artık birleşme yaşayabileceği ile ilgili inanç yükselmiş, birleşme düşüncesinin verdiği korku-suçluluk ve utanç nötrlenmiştir. Tedavi ,eşin terapide desteğinin arttırılması,çiftin daha paylaşımcı ve duygusal-fiziksel anlamda yakın zamanlar geçirmesinin teşvik edilmesi ve cinsel egzersizler ile devam etmiştir.Bu vakada ,Elif’in eş profili de terapistin üzerinde durması gereken bir konu olmuştur. Vaka 12. Seansta olumlu olarak sonlandırılmış ve çift 3 ay sonrasında kontrol görüşmesine geldiğinde  cinsel birleşme anlamında herhangi bir sıkıntı yaşamadıklarını ve çift olarak iletişimlerinin de seanslarla birlikte güçlendiğini belirtmişlerdir.

Vaka 2 : Seda

Seda ve eşi 1 yıllık evlidir.Anlaşarak ve birbirlerini severek evlenmişlerdir. İlk görüşmede birbirleri ile iyi anlaştıkları ve uyum içinde oldukları gözlemlenmiştir. Seda’nın cinsel ilişki sırasında acı ve ağrı duyacağı korkusu sebebi ile ilk 3 ay her gün cinsel ilişkiye girme çabası içinde olmalarına rağmen, Seda’nın  vajina girişini ve bacaklarını kasması ve eşini istem dışı itmesi sebebi ile birleşme yaşayamamışlardır. Birleşme denemeleri giderek azalmış ve son 3 aydır cinsel anlamda birbirlerine dokunmaz hale gelişlerdir. 1 ay önce gittikleri jinekoloji muayenesinde Seda yine aynı tepkileri verdiği için vajinal muayene olamamıştır.

2.seansta tekli görüşmeye alındıklarında Seda,  16 yaşındayken eşinin bilmesini istemediği bir durum yaşadığını, amcasının oğlunun  kendisini  sürtünme yoluyla birkaç defa taciz ettiğini anlatmıştır.Amca oğlu cinsel birlşemeye yeltenmiş ama Seda’nın karşı koyması ile olay gerçekleşmemiştir.Seda bu durumu hiçkimse ile paylaşamamıştır ve büyük utanç –suçluluk ve tiksinti duymaktadır. Yetiştirilme tarzında anne ve babasından lendini erkeklerden sakınması gerektiği-erkeklerin hep cinsellik düşündükleri ve kadınları bu anlamda kullandıkları ile ilgili dolaylı mesajlar almış olan Seda, eşine kadar hiçbir erkek ile sevgililik veya cinsel yakınlaşma yaşamamıştır. Seda eşi ile çok iyi arkadaş olduklarını ,çok mutlu olduğunu ama cinsel yakınlaşmada tiksinti yaşadığını belirtmiştir.

Bu vakada Seda’nın aile yapısı ve eşi ile ilişkisinin temeli ve Seda’nın hangi tür psikolojik sebepler yüzünden cinsel kaçınma davranışı geliştirsiği ayrı bir anlatım konusudur ve seanslarda bu durum  da çalışılmıştır. Ancak travmatik bir yaşantı olması sebebi ile cinsel taciz durumuna 8 aşamalı yapılandıırlmış EMDR protokolü uygulanmıştır.

Birinci adımda, eski travmatik  olay ile ilgili sıkıntının hafifletilmesi, ikinci adımda kaçınma-korku tepkisine neden olan şimdiki uyarana ilişkin koşullanmanın ortadan kaldırılması ve üçüncü adımda ise Seda’ya koşullu uyaranla birlikte gelecek ile ilgili yüzleştirmeler yapma başlıkları  uygulanan Emdr terapi protokolünün temelini oluşturmuştur.

 

Vaka 3 : Duygu

23 yaşındaki Duygu ve 29 yaşındaki eşi, 8 aylık evlidirler. Evlilik öncesinde birleşme olmadan sorunsuz bir cinsellik yaşamışlar ama evlilik sonrasında birleşme yaşamak istediklerinde Duygu’nun aşırı derecede korkması,ağlaması ve tüm vücudunun kasılıp titremesi gibi belirtilerden sonra birleşme denemelerini sonlandırmışlardır. Eşi, Duygu’ya kendi deyimi ile “prenses” gibi davranan, kibar ve anlayışlı bir figürdür.

Duygu,kişisel ve geçmiş öykü alındığında, küçük yaşlardan itibaren  okul fobisi, anne bağımlılığı, sınav kaygısı ve kedi fobisi gibi kaygı temelli durumlar yaşamıştır. 2 ağabeyinden sonra dünyaya gelen ve üzerine titrenen bir kız çocuk olmuştur. Ailede baba evhamlı ve korumacı, Duygu’ya oldukça düşkün  bir figürdür. Duygu, annesinin en büyük ağabeyine çok daha düşkün olduğu bilgisini altını çizerek vermiştir.

Duygu sınırlı sosyal ortamı olan ve çekingen bir yapıdadır ancak hayal ve imajinasyon dünyası çok zengindir. Hayal kurmayı çok sevdiğini,her akşam uyumadan önce gelecekte nasıl bir hayat yaşayacağını film izler gibi hayal ettiğini anlatmıştır.

Kendisine cinsellikle ilgili travmatik bir olay yaşayıp yaşamadığı sorulduğunda, en yakın arkadaşı ile zaman zaman cinsellik konuştuklarını ve arkadaşından cinsel birleşme esnasında kadının canının çok yandığını ve çok kanama olduğunu hatta penisin vajina içinde kilitli kalıp çıkamayabileceğini ve hastanelik olunabileceğini duyduğunu , bu bilginin kendisini çok korkuttuğunu ve  günlerce rüyasına girdiğini anlatmıştır.

Duygu, kaygılı yapısı ve renkli imajinasyon yeteneği ile birlikte duyduğu kelimeleri aşırı derecede gerçekçi şekilde görselleştirmiş ve sanki kendi başına gelecekmiş gibi zihnine koşullamıştır.

Seanslarda çifte yanlış inançları sonlandırmak için doğru cinsel bilgiler verilmiş ve Duygu’ya rahatlama teknikleri öğretilmiştir. Bedeni tanıma ,aşamalı vajina duyarsızlaştırma egzersizleri,aşamalı dokunma egzersizlerinden sonra, Duygu’da daha sağlıklı görsel imajisnasyonlar oluşması ve zihnindeki yanlış bilgiye dayalı travmatil görsellerin sonlanması için fobi protokolüne bağlı kalarak EMDR terapisi uygulanmıştır.

Duyulan bir bilgi,kişiye özgü sebepler ve kişisel algı farkı ile travmatik bir etki yaratabilir. Bu vakada travma, Duygu’nun başına gelmemiştir ancak Duygu kendi başına gelmiş gibi travmatize olmuştur.

Vaka 9 seansın sonunda cinsel birleşmenin yaşanması ile sonlandırılmış ve çift 3 ay sonra kontrol görüşmesine çağrılmıştır. Kontrol görüşmesinde çiftin sağlıklı olarak cinsel birleşme yaşamaya devam ettiği bilgisi alınmıştır. Bu danışan ile daha sonra kedi fobisi üzerine Emdr çalışılmıştır.

 

0.0
Last Modified: ubat 05, 2018 11:38
Related Articles: Vajinismus Tedavi Süreci
cinsel ilişkiye girememe izmir emdr vajinismus izmir vajinismus tedavi izmirde vajinismus tedavisi vajinismus izmir vajinizmus emdr